GLISERIN HAKKINDA BİLGİ


GLiSERiN HAKKINDA BİLGİ NEDİR, GLiSERiN HAKKINDA BİLGİ ANLAMI, GLiSERiN HAKKINDA BİLGİ HAKKINDA BİLGİ, GLiSERiN HAKKINDA BİLGİ DERS NOTU, GLiSERiN HAKKINDA BİLGİ ÖDEVİ sayfanın konularıdır.

Alm. Glyzerin (n), Fr. Glycerine (f), İng. Glycerine, giycerol. Formülü CH2OH- CHOH-CH2OH olan renksiz, kokusuz alkoller sınıfından bir sıvı (Bkz. Alkoller). Kimyâca adı 1,2,3 propantrioldür.

Özellikleri: Kıvamlı bir sıvı olup, tatlıdır. Saf gliserin 18,6°C’de erir ve 290°C’de birâzı bozunarak kaynar. Yoğunluğu 1,26 gr/cm3 olup, suda her oranda çözünür.

Elde edilişi: 1948’e kadar sabun îmâlatı esnâsında sıvı ve katı yağların hidrolizinden elde ediliyordu. Bu metod hâlen yaygın olarak kullanılmaktadır:

(RCOO)3C3H5 + 3NaOH ® 3RCOONa + C3H5(OH)3

Yağ Sodyum Sabun Gliserin

Hidroksit

Bugün gliserinin çok miktarı petrol ürünlerinden sentetik olarak elde edilmektedir. Propilenden (CH2 = CH-CH3) klor ile allilklorür elde edilir. Bu maddenin hipoklorit asidi ile muâmele edilmesinden sonra su ile reaksiyona sokulmasıyla gliserin elde edilir.

Kullanılışı: Gliserin en çok, alkit reçinesi, boya ve cila yapımında kullanılır. Ayrıca büyük ölçüde jelatin (selefon) kâğıtlarını yumuşatmada, tütünün nem oranını ayarlamada, ilâç sanâyiinde kozmetik dağıtıcı olarak, tekstil, matbaacılık ve dinamit yapımında kullanılır.

Kaynak Rehber Ansiklopedisi