MUHABBETKUŞU (MELOPSITTACUS UNDULATUS) HAKKINDA BİLGİ


MUHABBETKUşU (Melopsittacus undulatus) HAKKINDA BİLGİ NEDİR, MUHABBETKUşU (Melopsittacus undulatus) HAKKINDA BİLGİ ANLAMI, MUHABBETKUşU (Melopsittacus undulatus) HAKKINDA BİLGİ HAKKINDA BİLGİ, MUHABBETKUşU (Melopsittacus undulatus) HAKKINDA BİLGİ DERS NOTU, MUHABBETKUşU (Melopsittacus undulatus) HAKKINDA BİLGİ ÖDEVİ sayfanın konularıdır.

Alm. Wellensittich (m), Fr. Perruche (f), İng. Love bird. Familyası: Papağangiller (Psittacidae) Yaşadığı yerler: Anavatanı Avustralya’da, Madagaskar ve Afrika’da ağaç yaprakları arasında, yüzlercesi bir arada koloni hâlde yaşarlar. Kafeste de beslenirler. Özellikleri: 16-22 cm boyunda papağana benzer ufak kuşlar. Yeşil, mavi, sarı tüylerinin üzeri siyah çizgilidir. Tohumla beslenirler. Çeşitleri: Birçok türü vardır. Avustralya muhabbetkuşu (M. undulatus), Afrika muhabbetkuşu (Agapornis roseicollis) meşhurlarıdır.

Guguksular (Cuculiformes) takımının Papağangiller familyasından, kıvrık gagalı, uzun kuyruklu, güzel renkli bir kuş. 16 cm kadar boyundadır. Küçük bir papağana benzer. Kafes kuşu olarak da beslenir. Anavatanı Avustralya’dır. Tüyleri genel olarak yeşildir. Üzeri kırmızı, mavi, sarı ve diğer tüylerle de süslenmiştir. Çoğunun baş ve sırtında siyah çizgiler bulunur. Yabanileri ormanlarda, savanalarda ve ekili arâzilerde bulunurlar. Tohumla beslendiklerinden bâzan ekinlere büyük zararlar verirler. Ağaç yaprakları arasında binlercesi bir arada toplanırlar. Çiftler hâlinde ayrı ayrı yaşayanlar da vardır. Kuşçular, kafeste yaşayanlardan ayıklama yoluyla sarı, yeşil, mavi, gri ve beyaz renkli soylar üretmişlerdir. Eşler, başbaşa vererek cıvıldaşırlar. Kısa ve tiz seslidirler. Eşlerin birbirine olan sevgi ve bağlılığından “muhabbetkuşu” adı verilmiştir. Kafeslerde de çiftler hâlinde süs kuşu olarak beslenirler.

Muhabbetkuşları yuvalarını ağaç kovuklarına, bir türü de ağaç karıncalarının topraktaki yuvalarını genişleterek yuva yaparlar. Gagalarını bir âlet gibi kullanarak ince odun parçaları ve yapraklarla yuvayı döşerler. Yuva malzemelerini sırtlarındaki tüyler arasında taşıyanları da vardır. İki veya dört aylık olunca üremeye başlarlar. İki ilâ beş beyaz yumurta yaparlar. Yılda bir ilâ üç defa yumurtlarlar. Üç hafta içinde yumurtalar açılır. Yavrular erkek ve dişi tarafından sindirimi kolay bitkilerle beslenir. Sağlam yapılı olan muhabbet kuşları, bakım altında 5-10 sene yaşarlar. Göçmen olanları da vardır.

Kaynak Rehber Ansiklopedisi