SAKA (CARDUELIS CARDUELIS) HAKKINDA BİLGİ


SAKA (Carduelis carduelis) HAKKINDA BİLGİ NEDİR, SAKA (Carduelis carduelis) HAKKINDA BİLGİ ANLAMI, SAKA (Carduelis carduelis) HAKKINDA BİLGİ HAKKINDA BİLGİ, SAKA (Carduelis carduelis) HAKKINDA BİLGİ DERS NOTU, SAKA (Carduelis carduelis) HAKKINDA BİLGİ ÖDEVİ sayfanın konularıdır.

Alm. Stieglitz (m), Fr. Chardonnoret (m), İng. Goldfinch. Familyası: İspinozgiller (Fringillidae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Kuzey Afrika ve Sibirya’nın ağaçlık bölgelerinde. Özellikleri: 13 cm boyunda, hoş renkli ve güzel ötücü bir kuş. Tâne ve böcek yer. Ömrü: 20-25 yıl. Çeşitleri: Tek türdür. Kanarya ile eşleşmesinden meydana gelen melezleri de vardır.

İspinozgiller âilesinden, serçe iriliğinde, renkli ve güzel sesli bir kuş. Kafeste gagası ile su sıçrattığından saka kuşu adı ile anılır. Ökse kuşu olarak da bilinir. Baş ve boynu kırmızı, sırtı kahverengi tüylüdür. Kanat ve kuyruğu siyah, karın altı beyazdır. Hafif çatallı kuyruğunun üstünde beyaz çizgiler bulunur.

Dalgalı bir uçuşu vardır. Tabiatta koruluk ve meyve bahçelerinde yaşar. Böcek, tohum ve yaprak diplerini yer. Ökseotu ve devedikeni tohumlarına düşkündür. Orta Anadolu’da çalılık ve ağaçlık bölgelerde bol rastlanır. Sürü ile gezerler. Uçarken de öter. Ağaç tepelerinde bitki saçaklarından gizli yuvalar yapar. Yılda iki defâ, her seferinde 5 yumurta yumurtlar. Yalnız dişişi kuluçkaya yatar 13-14 günde yavrular çıkar. İki hafta sonra yuvayı terk ederler.

Kaynak Rehber Ansiklopedisi