STEARİK ASİT HAKKINDA BİLGİ


STEARİK ASİT HAKKINDA BİLGİ NEDİR, STEARİK ASİT HAKKINDA BİLGİ ANLAMI, STEARİK ASİT HAKKINDA BİLGİ HAKKINDA BİLGİ, STEARİK ASİT HAKKINDA BİLGİ DERS NOTU, STEARİK ASİT HAKKINDA BİLGİ ÖDEVİ sayfanın konularıdır.

Alm. Talgsäure (f), Fr. Acide (m), Stéarique, İng. Stearic acid. CH3 (CH2)16 COOH formülüyle gösterilen doymuş bir yağ asidi. Çoğu hayvan ve bitkiden elde edilen katı-sıvı yağlarda, ekseriya gliserid stearin şeklinde bulunur. Stearik asit ve bileşikleri, özellikle tuzları(stearatları) ticârî önemi hâizdirler. Uzun zincirli alkol esterleri, mum olarak bilinmektedir. Diğer monohidrik ve polihidrik alkollerin esterleri, vernik îmâlinde ve iyonik olmayan yüzey aktif maddelerin üretiminde kullanılmaktadır. Alkali metal tuzları suda çözünebilir. Bunlar oleatlar ve palmitatlar gibi, tuvalet ve çamaşır sabunlarının esas maddeleridir. Metalik stearatlar petrol gres yağlarının terkibinde bulunmaktadır. Çinko setearatlar kozmetikte, diğer metal tuzları boyalarda, eczâcılıkta ve mantar öldürücü îmâlâtında kullanılır. Stearik asit amidleri, su geçirmez kumaşların îmâlatında kullanılır.

Stearik asit hayvânî yağlardan hidrolizle elde edilir. Ticârî ürün ekseriya stearik, palmitik ve diğer yağ asitlerinin bir karışımıdır. Saf madde olarak fraksiyonlu destilasyonla ayrılabilir. Ayrıca soya yağı veya diğer bitki yağlarının hidrojenasyonuyla hazırlanmaktadır.

Saf stearik asit, beyaz kristaller hâlindedir. Yoğunluğu 0,847, erime noktası 69-70°C, kaynama noktası 383°C’dir.

Kaynak Rehber Ansiklopedisi